http://www.gp.se/kulturnoje/1.2947330-dansande-sanddyner-tar-form-i-porslinsfabriken

gp_annaelzeroscarson_4

Inne i fabrikslokalen kommer vi först till gjuteriavdelningen, med många bord fyllda av gjutformar – formar av gips som fylls med flytande lera. Vi passerar förbi putsningen där en svamp, en granitsten och vatten är redskap som används. På ett rullbord står delar med prover på den nya serien porslin: stora och små vaser, tallrikar, uppläggningsfat i dova toner av rött, blått, grått, gult och grönt.

– Det nya provet på det lilla fatet i grått har en lite för tjock färgton, eller vad säger du Hans-Olof? undrar Anna Elzer Oscarson och vänder sig till glasyrmästaren Hans-Olof Nilsson.

Hans-Olof Nilsson kan det här med färger och lasyrer. Det har han arbetat med större delen av sitt liv. Han är kemiingenjör i botten och på Rörstrandstiden var han chef på laboratoriet. I dag har han fyllt 73 år och jobbar en eller två dagar i veckan på Porslinsfabriken.

gp_annaelzeroscarson_1

När han skapar glasyrer använder han färdiga pigment i pulverform. I en databas har han samlat alla recept och ovanför skrivbordet hänger keramiska provplattor på alla varianter. Efter 42 år har han med andra ord skaffat ett gediget grundarbete att utgå från.

– Sen gäller det att hitta de rätta nyanserna. Det är med Anna som med andra konstnärer, de vet inte riktigt vad de vill ha från början så man får prova sig fram. Nu har jag gjort i ordning ett nytt prov med mattglasyrer, då gör jag fyra prover så vi kan bränna i fyra olika ugnar med olika kylkurvor och se om det blir någon skillnad, berättar Hans-Olof Nilsson.

Anna Elzer Oscarson lärde känna Hans-Olof och de andra hantverksskickliga personerna som arbetar på Porslinsfabriken för fem år sedan när hon skapade sin diamantserie Dusty Diamonds, en lite mer exklusiv serie med vaser och skålar i stengods, där tillverkningen var ganska komplicerad och dyrbar.

Möjligheten att arbeta här med några av Sveriges mest skickliga och kunniga hantverkare upplevde hon som fantastisk och det samarbetet ville hon gärna fortsätta med.

– Det nya projektet är sprunget ur min kärlek till fabriken och de möjligheter att skapa nya former och produkter som passar bättre till deras tillverkningsteknik med gjutet gods, förklarar Anna Elzer Oscarson.

 gp_anna_elzer_oscarson_dancing_dune_5

Med sin nya kollektion vill hon förgylla människors hem och vardag. Den tillverkas i porslinslera och här har hon arbetet med rörelsen i en strikt form med cirkeln som utgångspunkt.

– Den har jag vridit och förändrat på olika sätt. Man ska känna de lite strömlinjeformade formerna, som gör att glasyren lägger sig olika beroende på formen.

De dova, jordnära färgerna har hon inspirerats till under många bilresor mellan huset på landet i Billdal och fabriken i Lidköping. Röda hus, havrefält, åkrar och dimgrå himmel.

Anar man en flirt med en retrotrend från 50-60-tal?

– Jag trivs i fabriken i Lidköping. Att jobba med människor med lång erfarenhet från vår keramiska storhetstid, ger mig stor inspiration. Förebilder som Carl-Harry Stålhane och Hertha Bengtsson är tydligt närvarande i området och jag känner mig stolt över att få gå i deras fotspår.

Relaterat

FAKTA: ANNA ELZER OSCARSON

Är: Formgivare

Utbildning: Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, Master 2005.

Utmärkelser: Orrefors arbetsstipendium, Slöjdföreningens Stipendium, Elle Interior Design Award

Aktuell: Med nya serien Dancing Dune, (dansande sanddyner). Porslinsfabriken Lidköping:

Tillverkar Hackeforsporslinet, ett av Sveriges äldsta porslinsvarumärken, Waldemarsuddekrukan, Läckö slotts kruka, Spargrisen med den traditionella kurbitsmålningen, kakel till offentlig miljö och utsmyckning, Aeo-studios Dusty Diamonds och Kakelugnsskal.

– See more at: http://www.gp.se/kulturnoje/1.2947330-dansande-sanddyner-tar-form-i-porslinsfabriken#sthash.f0Nj9mdb.dpuf