På prispallen i månadens kampanj 

http://www.resume.se/manadens_kampanj/manadens_design/juni-augusti-2010/index.xml

När ANR BBDO lade ner kontoret i Göteborg förra hösten såg ad:arna ­Helena Svärd och ­Camilla Blomgren sin chans att göra verklighet av sin ­entreprenörsanda. De startade byrån Aoki.

Nu blir de trea med sitt arbete för designern Anna Elzer Oscarssons varumärke AEO. AEO gör en serie kermaikpjäser, klot och fat, som är tänkta som rena prydnadsföremål. Kollektionen i fråga heter Dusty Diamonds.
– Vi har hjälpt henne att skapa ett varumärke kring hennes produkter. Hon har höga ambitioner och vill skapa­ ett starkt formgivningsvarumärke, säger Helena Svärd.

Aokis arbete består av både förpackning, butiksmaterial, annonser och webbplats. Både förpackning, butikspelare och annonser går i en rå avskalad stil, lite industriell.
– Vår bombastiska och industriella stil ska kontrastera till hennes exklusiva produkter, säger Helena Svärd.

Produkterna görs i samarbete med Porslinsfabriken i Lidköping, som en gång i tiden gjorde Rörstrands porslin, där gammalt hantverkskunnande har varit en del i satsningen. Aoki har hämtat sin inspiration i den och det industriella arvet.
– Vi tycker att det finns en spännande historia att berätta­. Vi vill ta fasta på de stora penseldragen, det grova­, det självklara. Sätta en stor stämpel på det.

 

Så tyckte juryn

Helena Stendahl Hägg, Identity Works:
– Fantastiskt snygg keramikserie som har pake­terats därefter! Balanserar fint med produkterna utan att inkräkta.

Per Carlsson, Sthlm Design Lab:
– Vuxengodis. Förpackade i enkla material som andas vår tids lyx. Enkelt, omhändertagande och pricksäkert.

Catrin Vagnemark, BVD:
– En enkel och taktil förpackning med tre bokstäver. Jag uppskattar lösningen att paketera den vita sinnliga produkten i en grov förpack­ning i brun enkel kartong. En fin kontrast.

Frans Enmark, Amore (suppl.):
– Elegant enkel lösning om än lite konventionell och idéfattig. Vackra imagebilder andas mystik och får produkten att kännas väldigt värdefull, nästan utomjordisk.

Lotta Thunberg, BAS:
– Vackert, enkelt och taktilt med bra kontraster.
Anton Gårdsäter (suppl.), Henrik Nygren Design: – Känsligt hanterat rakt igenom, där materialen står i fokus. Förpackningar, butiksställ och bildmanér i fin samklang med keramiken, som skapar habegär.

Hanna Meijer, Futurniture:
– Man ska lockas att känna och klämma på den spännande, tredimensionella och fasetterade ytan på den vackra keramiken. Förpackningsdesignen plockar upp detta på ett bra sätt genom att arbeta med olika material som rå kartong, tyg och en laserad träbox som också bidrar till det taktila. Gamla hantverkstraditioner blandas med ett modernt formspråk som är mycket lyckat. Stinker kvalitet!